Hoe kan jij weten wat de klant wil zonder dat hij dat zelf weet?

Het antwoord: Dat kun je niet –Tenzij jij meer over hem weet dan hij over zichzelf – Tenzij je zijn demografische en psychografische eigenschappen kent.

Demografie en psychografie zijn de twee belangrijkste pijlers van een succesvol marketingprogramma.

Wat betekenen deze termen precies en wat kun je hiermee?

Demografie vertelt je alles over “wie” je klant precies is.

Psychografie geeft je inzicht in “waarom hij koopt”.

Als je deze 2 pijlers inzichtelijk hebt gemaakt kun je een Prototype maken dat aan de klant zijn onderbewuste behoefte voldoet op een wetenschappelijke manier – en hoef je dus niet meer te gokken.

Demografie is een wetenschap die je vertelt wat er op de markt gebeurt. Demografie vertelt je wie er geïnteresseerd is in jouw dienst of product en wie het zijn die overgaan tot de koop.

Psychografie is de wetenschap van de psychologische kenmerken achter het aankoopgedrag. Het vertelt je waarom – op basis van demografische gegevens – bepaalde types iets kopen en andere demografische types iets kopen.

Hoe kan je de gegevens van deze twee wetenschappen gebruiken voor je Marketingstrategie?

Hoe meer gegevens je weet te verzamelen hoe completer je prototype wordt. Door deze gegevens te gebruiken kun je jouw zoekveld steeds meer focussen tot je, als een laser zo gericht, jouw ideale klanten kunt targetten.

Demografische gegevens

Dit zijn basisgegevens over mensen, zoals:

- Leeftijd

- Geslacht

- Inkomen

- Opleiding

- Beroep

- Woonplaats


Psychografische gegevens

Dit gaat over de interesses en gewoonten van mensen, zoals:

- Levensstijl

- Waarden

- Hobby's

- Meningen

Hoe gebruik je deze gegevens in je marketingstrategie?

1. Demografische Gegevens

- Marktsegmentatie: Verdeel je klanten in groepen. Bijvoorbeeld, jonge mensen van 18-25 jaar hebben andere behoeften dan mensen van 50+.

- Gerichte Reclame: Maak advertenties voor specifieke groepen. Bijvoorbeeld, een advertentie voor sportkleding richt je op actieve, jonge mensen.

- Productontwikkeling: Maak producten die passen bij de behoeften van specifieke groepen. Bijvoorbeeld, speelgoed voor gezinnen met jonge kinderen.


2. Psychografische Gegevens

- Diepere Segmentatie: Verdeel je klanten nog verder. Bijvoorbeeld, twee mensen van dezelfde leeftijd kunnen verschillende hobby's en waarden hebben.

- Emotionele Verbinding: Begrijp wat je klanten belangrijk vinden en maak daar gebruik van in je marketing. Bijvoorbeeld, richt je op duurzaamheid als je klanten milieubewust zijn.

- Contentcreatie: Maak inhoud (zoals blogs of video's) die aansluit bij de interesses van je klanten.

Voorbeeld: Een nieuw sportdrankje

Demografisch: Je richt je op mannen en vrouwen van 18-35 jaar die in de stad wonen en een goed inkomen hebben.

Psychografisch: Deze mensen zijn actief, sporten veel, en geven om hun gezondheid.

Marketingstrategie

- Product: Een gezonde sportdrank zonder toegevoegde suikers.

- Prijs: Iets duurder om de hoge kwaliteit te benadrukken.

- Promotie: Gebruik sociale media, fitness-influencers en advertenties in sporttijdschriften.

- Plaats: Verkoop in sportscholen, gezondheidswinkels en online.

Door demografische en psychografische gegevens te combineren, kun je een betere marketingstrategie maken die echt aansluit bij je doelgroep. 

Ontdek de Behoefte die Je Klant Denkt te Hebben en Vervul Die


Zou je eerder zaken doen met een man in een blauw pak of met een man in een fel oranje pak? 

Het zou niet moeten uitmaken – zou je denken – maar toch doet iedereen het. Ik heb het over je onderbewuste geest die elk moment van de dag in een fractie van een seconde een oordeel maakt en deze opslaat in je geheugen.

De onbewuste geest maakt een oordeel dat je geen serieuze zaken kan doen met de man in het fel oranje pak. Dit doe je niet expres want jouw brein is hier namelijk op ingesteld.

Dit laat zien dat de realiteit niet bestaat. Althans, niet wat wij onder realiteit verstaan.

Realiteit bestaat enkel en alleen in je perceptie, houding, overtuiging, conclusies, of hoe je toestand van je hersens we uit alle verwachtingen voortkomen ook wil noemen, en nergens anders.

Dus de beroemde aanmoediging ‘zoek een behoefte en vervul die’ is niet juist. 

Het zou moeten luiden: ‘zoek een behoefte die de klant denkt te hebben en vervul die’.

Want, als je klant denkt dat hij iets niet nodig heeft, dan heeft hij het niet nodig, ook al is het eigenlijk wel zo.

De manier waarop je klant dingen ziet, is heel belangrijk voor hun keuze. Als je weet wie je klant is, begrijp je beter wat ze willen. Zo kun je makkelijker voldoen aan hun verwachtingen.

Je kunt ook zien wat je klant motiveert. 

Elke groep mensen heeft specifieke ideeën die je kunt herkennen. Bijvoorbeeld, vrouwen van een bepaalde leeftijd met een bepaalde opleiding en gezinssituatie, die in een bepaalde omgeving wonen, kopen om specifieke redenen. 

Deze redenen verschillen van die van andere groepen vrouwen met verschillende leeftijden, gezinssituaties en woonplaatsen. Deze verschillen bepalen wat elke groep koopt.


Stoppen met Gissen en Gokken en Start met Testen en Meten

Een goede marketingstrategie en een effectief systeem zijn niet alleen nodig voor een goed verloop van prospect tot klant, maar essentieel om die klanten tot terugkerende klanten om te vormen.

Hiervoor is onderzoek van belang. Actief vragen naar specifieke informatie en gecontroleerd experimenteren in plaats van gissen, hopen en uitputtend veel voorbereidend werk.

Leer de taal van je klanten, want als de klant je niet hoort, laat hij je links liggen. Ik bedoel natuurlijk dat je moet weten waar de klant zich bevindt, wat en hoe hij denkt, kleuren en vormen waar hij toe wordt aangetrokken, welke woorden hij gebruikt. 

Als je je afvraagt wat je hiervoor moet doen, dan ben je op het juiste spoor.

Onthoud dat de klant veel minder rationeel is in zijn overtuigingen en verwachtingen dan je ooit had verwacht. 

Want, zoals ik al had vermeld: “als je klant denkt dat hij iets niet nodig heeft, dan heeft hij het niet nodig, ook al is het eigenlijk wel zo”.

Onze beslissingen worden vaak beïnvloed door visuele en emotionele triggers die ons op een onderbewust niveau bereiken. 

Kleuren, vormen en symbolen roepen sterke associaties op die ons koopgedrag sturen. Een doordachte Marketing Campagne maakt gebruik van deze onbewuste signalen om producten aantrekkelijker te maken.

Emoties spelen een centrale rol in het onbewuste. Klanten reageren instinctief op stimuli die gevoelens van vreugde, vertrouwen of nostalgie oproepen. 

Slaag je erin positieve emoties op te roepen, dan kan er een diepere band worden opgebouwd met je klanten, wat leidt tot loyaliteit en herhaalaankopen.

Het menselijk brein verwerkt een groot deel van de informatie onbewust. Bekende merken hebben vaak een streepje voor omdat ze diepgewortelde positieve associaties oproepen. 

Dit verklaart waarom consumenten vaak kiezen voor merken die ze kennen, zelfs als ze zich niet bewust zijn van deze voorkeur.

Dit betekent niet dat je als klein bedrijf met een beginnend merk geen kans maakt. Integendeel, zolang je je marketing serieus neemt en de 2 pijlers in je oogmerk verwerkt en systematisch te werk gaat, zal je net als de grote bedrijven en merken de juiste klanten aantrekken en binden aan jouw bedrijf.


Er is nog veel meer te vertellen over een succesvolle marketingstrategie, zoveel dat ik hier eindeloos over kan doorgaan. 

Wij weten dat goede marketing valt en staat met een gedegen controle op de processen en dat dit veel tijd in beslag neemt. Gelukkig is dit wat ons drijft en waar we goed in zijn. 

Wil jij dat jouw marketing 'on point' is zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken? Stuur ons dan een bericht!

Vul dit formulier in en dan neem ik contact met je op voor een gratis analyse en om te kijken wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

Ik hoop je snel van dienst te kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,

Robin Daniels